Novosti u automatizaciji
Izvor: Okuma

Na ovogodišnjem EMO Hannoveru posjetitelji su mogli iskusiti najnovije alatne strojeve, kontrole, tehnologiju automatizacije i industriju 4.0 koje predstavlja Okuma.

Inovativna robotska ruka

Jasan naglasak štanda Okuma bila je revolucionarna tehnologija ARMROID. ARMROID je zglobna ruka robota izravno integrirana u područje obrade. Ruka može autonomno prebaciti svoj krajnji efektor za obavljanje različitih zadataka. Jedan krajnji efektor je ruka radnog komada koja omogućava jednostavnu automatizaciju umetanjem i istovarivanjem alatnog stroja.

Armroid Okuma
Armroid
Izvor: Okuma

Efektor drugog kraja djeluje poput sljedećeg potpornja i sprječava treskanje tijekom okretnih operacija podupirući radni komad. Pomoću trećeg krajnjeg efektora, ARMROID može usisati rashladnu tekućinu ili zrak da rezno područje razbije strugotinu. Također se može koristiti za čišćenje područja obrade. Kad se ruka ne koristi, kompaktno se pohranjuje, što olakšava ručni rad alatnog stroja.

Jednostavna i dostupna automatizacija

Zajedno s ARMROID-om, Okuma je predstavila i STANDROID. STANDROID je zglobna ruka robota integrirana u ćeliju. Kako se ćelija može smjestiti pored alatnih strojeva, za koje je potrebna samo veza s mrežom i električnom energijom, instaliranje STANDROID-a daleko je jednostavnije od uobičajenih robota.

Standroid Okuma
Standroid
Izvor: Okuma

Pored toga, i ARMROID i STANDROID mogu se upravljati poput alatnog stroja, čineći posebne obuke za osoblje nepotrebnima. Operatori trebaju samo definirati početnu i krajnju točku pokreta robota. Tada kontrola izračunava najbolje rute robota, a sustav za izbjegavanje sudara osigurava sigurne operacije. Za non-stop automatizaciju, nizozemski Okuma partner BMO Automation predstavio je postavku za automatizaciju na štandu koja se sastojala od modula ladice za proizvode, robota i alatnog stroja Okuma.

 

  • Biam i zavarivanje
  • Metal Obad
  • S.M.P CNC
  • Iscar
  • Lorsel strojevi