Inženjerska čuda utorkom: najveći 3D printani brod na svijetu
Izvor: Umaine

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Maineu predstavio je najveći 3D printani dio na svijetu.

Riječ je o brodu, 3Dirigo, dizajniranom na polimernom 3D printeru velikog formata koji je razvio UMaineov centar za napredne strukture i kompozite. Brod je dugačak 7,62 metra i teži 2,2 tone!

Projektni timovi nagrađeni su s tri svjetska rekorda: najveći 3D printani čvrsti dio, najveći 3D printani brod i na kraju najveći 3D printer. Ovo je obećavajuća inicijativa za pomorski sektor koji iskorištava prednosti aditivne proizvodnje.

Sve se više proizvođača okreće 3D printu velikog formata, nadajući se da će u jednom potezu stvoriti velike strukture i izbjeći korake montaže ili naknadne obrade koji su skupi i dugotrajni. Sveučilište u Maineu se, dakle, pridružuje ovom trendu, s naglaskom na uporabu kompozitnih materijala. Prošlog svibnja njegov je partner Nacionalni laboratorij Oak Ridge (ORNL) dobio 20 milijuna dolara za razvoj programa za aditivnu proizvodnju velikog formata temeljen na materijalima za 3D print koji sadrže drvena vlakna. 3D print plovila je, dakle, značajan iskorak u ovom projektu koji podržava vlada.

Inženjerska čuda utorkom: najveći 3D printani brod na svijetu
Izvor: UMaine

3D printani brod: Proces proizvodnje

Timovi UMaine radili su s Ingersoll Machine Tools na razvoju njihovog 3D printera, koji ima volumen ispisa 30 x 6,70 x 3 metra i brzinu printanja od 227 kilograma na sat. Glava za print pričvršćena je na grede montirane na šine, što olakšava pomicanje po duljini. Do danas proizvođač ne nudi širok spektar kompatibilnih materijala, no stroj je dizajniran za korištenje sirovina biološkog podrijetla, posebno celuloze od drva. Navodno je 3D printer dizajniran za brze izrade prototipa za civilne, obrambene i infrastrukturne aplikacije.

Kako bi demonstrirali mogućnosti svog 3D printera velikog formata, timovi su stvorili 3D printani brod 3Dirigo. Izrađen je u samo 72 sata od mješavine plastike i drvene celuloze. Dio je dugačak 7,62 metra i teži 2,2 tone, što ga čini najvećom čvrstom strukturom ikad 3D printanom.