CNC glodalica izrađena od drva

CNC glodalica izrađena od drva
Izvor: cnc-holzfraese.de

Holzfraese  je prva CNC glodalica izrađena od drva za profesionalne korisnike.

Holzfraese kaže da je njihova CNC glodalica automatizirano rješenje koje može ostvariti gotovo svaki projekt – ne zahtijevajući olovke, ravnala ili T-kvadrate. Također se može nositi s različitim sustavima stezanja, uključujući vakuumsko stezanje.

Stroj je izrađen od koskisen šperploče i polimernog betona – i naravno inovativnog njemačkog inženjeringa.

“Nećete naći drugu kombinaciju materijala koja je usporediva s obzirom na dinamiku zračenja, dimenzionalnu točnost na različitim temperaturama, ili smanjenje buke i kompenzaciju torzije”, kaže Burkhard Bessler, izumitelj stroja.
holzfraese drvena glodalica
Izvor: cnc-holzfraese.de

Bessler je vidio potrebu za strojem za vlasnike malih radionica, nervoznih zbog ulaska u CNC proizvodnju. Holzfraese zahtijeva minimalno vrijeme postavljanja, nudi dobar omjer cijene i učinka i proizvodi malo emisija. Bessler kaže da je idealan za obradu drva, specijaliziran za proizvodnju malih serija, graviranje i sve druge primjene koje zahtijevaju visok stupanj prilagodbe i preciznosti, kao što su makete, kućišta, instrumenti i kalupi.

Ponuđena su dva modela: Kompaktni model usredotočen je na različitost, s automatizacijom za glodanje kontura i montažnih komponenti. Model za brzinu prikladan je za gniježđenje, s principom “jednog glodala” i fokusiranjem na iznimno veliku brzinu, optimizaciju materijala i vrlo niske emisije. Model “brzine” je “praktički ne treba održavanje”, kažu iz Holzfraese-a.

cnc glodalica za drvo
Izvor: cnc-holzfraese.de

Još jedna korist za Holzfraese su vakuumski jastučići. Većina ih je obično dizajnirana za korištenje izbočenih podloga za vakuum ili ploča s više rupa. Rizik za to je da se radni komadi mogu saviti.

“Naš vakuumski stol ima nekoliko vakuumskih jastučića, koji su postavljeni u podnožju postolja za glodanje. Tako naš sustav osigurava preciznost od prvog do posljednjeg obradka.”

Holzfraese trenutno izlaže na Ligni, najvećem svjetskom sajmu za obradu drva. Rasprostranjena na više od 1,4 milijuna neto četvornih metara, a izlaže više od 1.500 tvrtki, LIGNA traje do 31. svibnja na sajmu u Hannoveru u Njemačkoj.